От 8-ми до 12-ти май 2017г. за десета поредна година световноизвестни хирурзи ще извършат уникални за България операции на болни деца с тежки гръбначни аномалии благодарение на финасовата помощ от Тъканна банка „Остеоцентър България“ и фондация Евроатлантически трансплант алианс (ЕАТА). Консултациите и операциите се извършват в болница „Аджибадем Токуда“- София като част от международна програма, наричана още Програма „Боачи” по името на нейния инициатор – световноизвестен гръбначен хирург.

Сред водещите в световен мащаб тъканни банки, предоставили безплатни импланти и алографт продукти за операциите е и Тъканна банка „Остеоцентър България“, чрез която българската система за осигуряване на тъканните трансплантации доказва своето съответствие с най-високите стандарти в областта на тъканните банки.

Повече от 4% от децата във всички страни, без значение на техния икономически и социален статус, страдат от различни форми на гръбначни деформации. В България хиляди деца страдат от напреднали форми на сколиоза, като за стотици от тях стадият на състоянието е несъвместим с живота и единственият възможен метод на лечение е сложна хирургическа операция с приложение на високотехнологични импланти и трансплантация на костна тъкан. Целта е не само спасяване на живота на тези деца, но и завръщането им от инвалидната количка към нормален и пълноценен начин на живот.

В България програмата стартира през 2007 г. и до момента са оперирани и/или прегледани повече от 300 деца от цялата страна. Осъществяването на консултациите и операциите става благодарение на любезното домакинство на една от най-модерните и добре оборудвани болници в България – болница „Аджибадем Токуда“, София, и на завеждащия отделение „Ортопедия и травматология” в болница „Токуда” д-р Васил Яблански, с чието активно участие МБАЛ „Аджибадем Токуда“ и България се нареждат сред водещите в света и региона по отношение на хирургическото лечение на сколиозата.