Водещи гръбначни хирурзи отново ще преглеждат и оперират български деца със сколиоза от 6-ти до 10-ти Май 2019

От 6-ти до 10-ти май 2019г. за дванадесета поредна година световноизвестни хирурзи ще извършат уникални за България операции на болни деца с тежки гръбначни аномалии благодарение на финасовата помощ от Тъканна банка „Остеоцентър България“ и фондация Евроатлантически трансплант алианс (ЕАТА).

Консултациите и операциите се извършват в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“- София като част от международна програма за борба със сколиозата при децата.

Сред водещите в световен мащаб тъканни банки, предоставили безплатни импланти и алографт продукти за операциите е и Тъканна банка „Остеоцентър България“, чрез която българската система за осигуряване на тъканните трансплантации доказва своето съответствие с най-високите стандарти в областта на тъканното банкиране.

Повече от 4% от децата във всички страни, без значение на техния икономически и социален статус, страдат от различни форми на гръбначни деформации. В България хиляди деца страдат от напреднали форми на сколиоза, като за много от тях стадият на състоянието е несъвместим с живота и единственият възможен метод на лечение е сложна хирургическа операция с приложение на високотехнологични импланти и трансплантация на костна тъкан. Целта е не само спасяване на живота на тези деца, но и завръщането им от инвалидната количка към нормален и пълноценен начин на живот.

В България програмата стартира през 2007 г. и до момента са оперирани и/или прегледани повече от 400 деца от цялата страна. Осъществяването на консултациите и операциите става благодарение на любезното домакинство на една от най-модерните и добре оборудвани болници в България – „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“ – София, и на завеждащия отделение „Ортопедия и травматология” д-р Васил Яблански, с чието активно участие България се нарежда сред водещите в света и региона по отношение на хирургическото лечение на сколиозата.